Bor du på herberg, kan du få…
De økonomiske incitamenter i den nye hjemløsereform tager udgangspunkt i, at hjemløse skal via et herberg, for at kommunerne kan få refusion på den bostøtte, der er en central del af reformen. Det betyder, at der er fare for, at de allermest udsatte mennesker slet ikke får hjælp, skiver formanden for De Hjemløses Landsorganisation i denne blog. Henrik "Mas" Nørgaard Christensen er ny blogger i Arbejderen.Den 1. oktober 2023 trådte en ny reform i kraft på hjemløseområdet. Med udgangspunkt i Housing First-metoden skal hjemløse nu have en lejlighed hurtigst muligt. Hvor man før blev for eksempel afruset, botrænet og i det hele taget fik stabiliseret sin livssituation på herberget, inden man rykkede i egen bolig, skal man nu som hjemløs hurtigst muligt videre i en lejlighed.
Herefter udgår al hjælp og støtte, man måtte have brug for, fra boligen. Det sker efter en række bostøttemetoder, der kan være mere eller mindre massive alt efter modtagerens behov. Så langt så godt – for man løser jo hjemløshed ved at give folk en bolig.
Problemet er bare, at reformen tager udgangspunkt i, at hjemløse skal via et herberg for at få hjælp. Eller det er faktisk ikke helt rigtigt. Hjemløse skal via et herberg, for at kommunerne kan få refusion på den bostøtte, der er en central del af metoden.
Det vil altså sige, at hvis en hjemløs rykker direkte fra gaden og i egen lejlighed, kan vedkommende godt få bostøtte, men så skal kommunen betale hele udgiften selv, i modsætning til hvis vedkommende kommer i lejlighed efter at have boet på herberg.
Dette er i skarp kontrast til det hidtil herskende tankesæt. I en tidligere reform hed det sågar: “De unge skal vendes i døren til herberget”. Nu har kommunerne decideret et økonomisk incitament til at følge dem hen til døren – og tilskynde dem til at gå ind ad den.
Dårligt for unge og de mest udsatte
Men der er en grund til, at man tidligere ønskede at vende de unge hjemløse i døren. Mange herberger har et råt miljø, så det giver ikke mening, at unge sofasurfere med diverse problemer skal forbi et herberg, for at kommunerne kan refusion. Det gør ikke nogen gavn.
Det er ikke kun de unge, der kan komme i klemme her. De allermest udsatte gadesovere kan også vise sig at blive tabere. Mange hjemløse, der er for eksempel psykisk meget dårlige, kan ikke tage ophold på et herberg. De skyr i forvejen systemet – og hvis de skal lade sig indskrive på et herberg for at få hjælp videre i systemet, så vil de hellere være helt fri.
Der er brug for at revidere hjemløsereformen, så kommunerne får refusion på al bostøtte. Ellers risikerer vi at knække hjemløsegruppen over i to – og tabe de allersvageste på gulvet.
Regeringen vil gerne have folk ud af herbergerne og i egen bolig, som jo også er en af grundtankerne i reformen. Men på denne måde putter man så nogle andre ind, netop fordi det giver kommunerne en økonomisk fordel.
Jeg kan være nervøs for, at man taber en masse mennesker på gulvet, hvis ikke herbergsreformen revideres, så den gælder for alle hjemløse. Jeg kan frygte, at vi vil se proforma-indskrivninger på herbergerne, hvor kommunen opfordrer folk til at tage på herberg “for så kan vi bedre hjælpe dig”. Jeg kan frygte, at det klemmer de allermest sårbare, dem der ikke kan eller vil tage ophold på et herberg.
Dem, der så kommer ind, er de mest velfungerende i hjemløsegruppen – og de har ikke brug for den store “pakke”, når det kommer til bostøtte. De er lettere at hjælpe, og det vil igen spare penge på bostøtten.
Gadens folk kommer bagerst i køen
En anden bekymring er, at folk, der bor på gaden, kommer bagerst i boligkøen, når kommunen skal anvise lejligheder. Der er rift om de billige boliger, denne gruppe kan betale, og en del af hjemløsereformens metode er, at folk skal hurtigt videre i egen lejlighed. Er du ikke omfattet af reformen, kan du altså komme til at vente meget længe på såvel tag over hovedet som bostøtte.
Der er brug for at revidere hjemløsereformen, så kommunerne får refusion på al bostøtte – også den der er givet til hjemløse, der kommer i lejlighed lige fra gaden. Housing First skal omfatte alle hjemløse, hvad enten de bor på gaden, på herberg, på en sofa eller i en skov. Ellers risikerer vi at knække hjemløsegruppen over i to – og tabe de allersvageste på gulvet.
Dette er en blog. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Arbejderen skal overholde de presseetiske regler.
Tak til alle, der bidrog til at indsamlingen til Arbejderen kom i mål i 2024
751.152 DKK nået totalt
Det er ikke gratis at levere nyheder og baggrund med et klart, progressivt verdenssyn. Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen rød journalistik:
MobilePay: 87278